A Paterna, res a celebrar en el dia internacional de l’aigua

Carles Martí

Compromís per Paterna

Els problemes que anem arrossegant anys i anys els paterners i paterneres, continuen estancats, sense solució i sense intenció de solucionar-se. Si pensem en les nostres veïnes i veïns tenim un poble dividit per l’aigua on diferents interessos, particulars i partidistes, ens han portat a tindre un poble amb 4 tipus de tarifes regulant l’aigua que ens arriba a casa, i el que és pitjor, generant diferències econòmiques entre iguals. Hi ha barris on l’aigua es paga un 20% més cara i altres on el servei és del segle passat. Mentrestant el que fa el govern per solucionar-ho és poc i lent, molt lent.

Valga com a exemple el tema de la cooperativa del Plantio, on la nefasta negociació ha fet que el tema es judicialitze entre Ajuntament i Cooperativa. Sols cal parlar, negociar i arribar a acords que beneficien a les veïnes i veïns afectats, que al final és el que conta. Els problemes es poden solucionar, sols cal voluntat de cedir per totes les parts.

Lluny queda la promesa de la unificació de tarifes, ni la millora del servei amb l’ampliació de l’empresa d’Aigües de Paterna a tots els barris. Necessitem una gestió integral del cicle de l’aigua, també amb criteris de sostenibilitat social, que no permeta estos greuges comparatius entre barris, que realment contemple l’accés universal a l’aigua com a dret humà, principalment per aquells col·lectius més vulnerables.

Necessitem un impuls polític per millorar l’eficiència i la sostenibilitat en l’ús d’un recurs limitat com l’aigua. Hi ha solucions i treball a fer, per exemple, amb una obra ridícula, es podria regar tots els jardins del poble reutilitzant les nostres aigües depurades. La infraestructura existeix sos cal posar-la en marxa.

Si parlem d’agricultors sols els hem de sentir problemes que no s’han solucionat en anys i que fan que molts mesos no tinguen la seguretat de poder regar els seus horts, per la mala gestió dels qui han de gestionar. Un aigua de regadiu que passa per Paterna i que no els permet regar el camp perquè no es posen d’acord els que manen de l’aigua. Ja no cal dir que en temes de sostenibilitat, les campanyes i les millores en aquest camp, des de fa anys, són mínimes i no arriben a la nostra gent. Recordeu alguna acció, campanya o conscienciació en els últims anys?. Jo personalment cap.

Tot i que ha millorat moltíssim, l’aigua que porta el nostre riu Túria, encara no té la qualitat que totes i tots ens agradaria i en això l’Ajuntament també ha de fer un esforç, reclamant a les administracions competents que controlen quins vessaments es fan al riu, i aturar-los, tant com l’exigència d’un cabal ecològic, tal com va aprovar el plenari de l’ajuntament a proposta de Compromís. Cal donar a conéixer eixe riu tan preciós que ens travessa el terme i que molta gent de Paterna no coneix. Cal abandonar la desídia del govern municipal per promocionar el nostre patrimoni natural i cultural vinculat als ecosistemes aquàtics: fer rutes de l’aigua entre els nostres molins, séquies, assuts i zones humides, que la gent puga gaudir i conéixer per a cuidar-los.

En definitiva, els paterners i paterneres han de veure garantit els seus drets. Tant el dret a tindre accés a un recurs universal bàsic com l’aigua, com el dret constitucional a gaudir d’un medi ambient saludable. L’Ajuntament de Paterna ha de posar en marxa les ferramentes de control públic, que existeixen fa anys, per a garantir-ho deixant de banda interessos personals i partidistes, i fent una aposta real per una gestió eficient i sostenible de l’aigua pensant primer en les persones.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

3 × 4 =