Plataforma per La Llengua reclama un servidor de webs per a les biblioteques públiques valencianes que no depenga de l’Estat

Moltes biblioteques del País Valencià, entre les quals la biblioteca de Manuel (la Ribera Alta), tenen la seua pàgina corporativa allotjada a l’editor de webs que ofereix la Subdirecció General de Coordinació Bibliotecària del Ministeri de Cultura. Des de fa anys, la biblioteca de Manuel té el contingut del seu web només en valencià, però en l’any 2019 la Subdirecció General va decidir canviar l’editor d’aquestes pàgines i, segons un correu electrònic del 15 de juny del 2020, aquesta institució ara considera com un problema que es publique el contingut d’aquestes pàgines únicament en valencià: “la publicació en un únic idioma diferent del castellà, segons els serveis informàtics del Ministeri, tal com està programat el desenvolupament, segur que donaria problemes amb els idiomes”.

Per tant, al·legant motius tècnics, la Subdirecció General està obligant que es publique tota la informació de les biblioteques també en castellà i, a més, estableix aquesta llengua com l’única que es pot utilitzar. Aquesta decisió no té en compte la voluntat de la biblioteca de Manuel i xoca amb el Decret 61/2017 de la Generalitat Valenciana, pel qual es regulen els usos institucionals i administratius de les llengües oficials en l’administració. En un article del decret queda establert que, en cas que un web només puga publicar-se en una llengua, ha de ser en valencià: “Els continguts de titularitat de l’Administració de la Generalitat en internet, intranet i xarxes socials s’hauran de poder consultar almenys en valencià i en castellà, per aquest ordre; i si el mitjà ho permet, en una altra llengua de comunicació internacional. En qualsevol cas, la pàgina d’inici de la web serà en valencià. Si la xarxa social només permet l’ús d’una llengua, els continguts es redactaran o emetran en valencià”.

Plataforma per la Llengua ha enviat una reclamació a l’Oficina de Drets Lingüístics per defensar el dret de les biblioteques a publicar els continguts dels seus webs únicament en valencià. Igualment, l’entitat reclama que la Generalitat Valenciana cree un editor propi de webs per a les biblioteques públiques del País Valencià, desenvolupat per a la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, que permeta crear pàgines corporatives de les biblioteques que siguen respectuoses amb els drets lingüístics i la unitat de la llengua.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

2 × 1 =