Opinió de Cristina Domingo:: Lluís i ombres del Pla de mobilitat de Paterna

Cristina Domingo, opinó. Aliança per l’Emergència Climàtica de Paterna

Cristina Domingo,

Aliança per l’Emergència Climàtica de Paterna

Els plans de mobilitat són actuacions enfocades a aconseguir que la població es desplace de manera més sostenible: a peu, en bici i en transport públic. A més, actuen en l’urbanisme per a crear espais més sans, més verds, amb aire més net, i més amables i segurs. Paterna aprovà el primer pla de mobilitat fa més de 10 anys, i la major part no s’ha executat. Dins de poc s’aprovarà el nou pla perquè els municipis de més de 50.000 habitants estan obligats a aprovar un pla de mobilitat cada 10 anys.

El nou pla servirà per a fer de Paterna una ciutat on es puga viure millor? L’Aliança per

l’Emergència Climàtica i altres associacions de Paterna l’hem estudiat i podem dir que té aspectes interessants, com la remodelació dels entorns de molts centres escolars, la creació d’alguns camins escolars segurs i la zona de baixes emissions, o la peatonalització del carrer Major i el seu entorn, i també la remodelació de l’avinguda Vicente Mortes, entre altres iniciatives.

Però hi ha qüestions del pla que ens fan pensar que pot quedar en “agua de borrajas”, com l’anterior: no planteja terminis concrets per a executar les actuacions; no concreta la reducció de CO2 que es produirà quan hi haja menys cotxes circulant; no arreplega la peatonalització de la plaça de la Canyada, quan en l’anterior pla era una prioritat; no aporta un pressupost de les actuacions previstes per a saber fins a on es podrà assumir pressupostàriament. I un dèficit important: la participació ciutadana ha sigut bastant millorable: unes quantes reunions, totes telemàtiques, amb temps taxat, quan es podrien haver fet reunions presencials amb el conjunt d’associacions del municipi per a arreplegar les seues propostes.

Vista l’experiència del pla anterior, creiem que el més important és que quan s’aprove es faça una planificació per a anar executant-lo. Si és un altre brindis al sol per a salvar l’expedient, i després oblidar-lo, serà una burla per a la ciutadania de Paterna. Per això hem demanat a l’Ajuntament que es prenga seriosament l’oportunitat que pot donar a Paterna el nou pla de mobilitat, i que l’aprofite per a millorar la ciutat com fan moltes ciutats europees que han entés que en el segle XXI les ciutats més habitables són les que tenen més espai de qualitat per a potenciar les relacions personals en entorns resilients i adaptats també als desafiaments climàtics que ja estem vivint.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

20 + 19 =