AE-Agró dona el seu suport a la petició de l’AFA del CEIP El Barranquet de Godella

Acció Ecologista-Agró mostra públicament la seua solidaritat amb l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) del CEIP El Barranquet de Godella i volem donar suport i difusió a la seua petició Eliminació dels aparcaments dins les escoles que no tenen la superfície mínima. Dita proposta l’han creat a la web de la Conselleria i necessita arribar a les 5000 firmes perquè s’eleve al Conseller competent. Si com a ciutadà vols mostrar el teu suport a esta petició, que pots llegir a continuació, no oblides visitar l’enllaç que més abaix proporcionem per signar i compartir!!!

La normativa valenciana de disseny i construcció d’edificis docents, a més de tindre més de 29 anys, malgrat els avanços en mobilitat saludable, segura i sostenible, encara permet l’aparcament de cotxes dins dels recintes escolars. Això ha provocat que, en moltes escoles petites, com el CEIP El Barranquet de Godella, que no arriben a la parcel·la mínima establida per Conselleria i tenen una deficiència d’instal·lacions i espai educatiu, l’aparcament dels mestres ocupe un 20-25% del pati disponible, en barris i poblacions en les quals no hi ha cap problema d’aparcament.

En la majoria de comunitats autònomes que compten amb normatives més recents, s’ha eliminat l’obligació de construir aparcaments dins dels recintes escolars i existeix una clara tendència a reivindicar i millorar la qualitat ambiental dels centres educatius mitjançant l’augment de zones verdes, el foment de la mobilitat activa i no contaminat o la disminució del tràfic i conversió en zona de vianants dels voltants dels col·legis.

Com que xiquetes i xiquets, passen moltes hores en l’escola, esta té un efecte directe sobre la seua salut i desenvolupament. En esta direcció, molts estudis han demostrat que l’exposició a contaminants atmosfèrics provoca un increment de malalties respiratòries com la bronquitis i les crisis d’asma, i afecta el creixement i el desenvolupament cognitiu. Així, el Comité de Salut mediambiental de l’Associació Espanyola de Pediatria, junt amb altres professionals i associacions, en la iniciativa Entornos escolares seguros y saludables recomanen com a mesura núm. 1: «Substituir les zones d’aparcament que es troben dins del recinte escolar per àrees on estar i jugar».

Però no es tracta únicament d’una qüestió de salut: el lloc on es desenvolupa l’escola té un enorme protagonisme en la vida dels infants i també juga un important paper educatiu i socialitzador. Un pàrquing no estimula ni aporta a l’alumnat en cap sentit, no promou cap valor educatiu i, en conseqüència, no hauria d’estar present.

Volem unes escoles que siguen coherents quan sensibilitzen i fomenten la sostenibilitat, que prioritzen la qüestió educativa i el benefici dels xiquets i xiquetes, a la comoditat dels que es desplacen en cotxe. I per això, amb esta petició, demanem a Conselleria que comence amb les escoles petites, que no tenen la superfície mínima, donant als aparcaments un ús educatiu. Demanem també obrir un debat respecte a com volem que siguen les escoles del futur, quin disseny haurien de tindre per a convertir-les en espais de referència promotors de la salut, la convivència, la coeducació i la sostenibilitat, i elaborar una nova normativa valenciana, que incorpore les conclusions obtingudes.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

cinco × cuatro =